Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

"ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ..."

Mε τη διαρκή απειλή σύλληψής του ζει ο 26χρονος Μιχάλης, μέλος θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης). Εις βάρος του Μιχάλη εκκρεμούν δύο εντάλματα σύλληψης λόγω μικροκλοπών που έκανε κατά την περίοδο που ήταν εξαρτημένος, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών και για να διευκολύνει τη χρήση. Ο Μιχάλης έχει καταδικαστεί για τις υποθέσεις αυτές, και έχουν απορριφθεί τα αιτήματά του για αναβολή λόγω της συμμετοχής του σε θεραπευτικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Η περίπτωση του Μιχάλη δεν είναι η μοναδική. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι προβλεπόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εξαρτημένους δεν εφαρμόζονται και η δικαστική κρίση εξαντλεί την αυστηρότητά της.

Ωστόσο, είναι τεκμηριωμένο ότι η συμμετοχή σε θεραπευτικό πρόγραμμα είναι αποτελεσματική και ως προς την εξάρτηση και ως προς την πρόληψη της εγκληματικότητας. Στην περίπτωση του Μιχάλη αυτό επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά. «Ο Μιχάλης τα τελευταία χρόνια δείχνει απίστευτη επιμονή. Όλο αυτό το διάστημα, μετά την τελευταία του αποφυλάκιση και από τη στιγμή ένταξής του στις ομάδες του ΚΕΘΕΑ, λέει η Υπεύθυνη του θεραπευτικού προγράμματος κ. Κ. Χλωροκώστα, δεν έχει απασχολήσει τις αρχές με κάποιο νέο αδίκημα και δεν έχει εμπλακεί σε καμία παράνομη δραστηριότητα. Αντιθέτως, εργάζεται, προσπαθεί να τελειώσει το σχολείο, στηρίζει την οικογένειά του, έχει φίλους και δραστηριότητες που αγαπά και κάθε μέρα κάνει ουσιαστική προσπάθεια να ενσωματωθεί και να επανενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, αποφεύγοντας τις αποκλίνουσες συμπεριφορές. Η ζωή του Μιχάλη αυτή τη στιγμή και οι επιλογές του φανερώνουν ένα νεαρό άντρα με πολλές δυνατότητες. Ένα νεαρό άντρα που έχει βάλει τέλος στα λάθη του παρελθόντος, κάνοντας πια καθαρές και νόμιμες επιλογές.»

Εάν ο Μιχάλης συλληφθεί και φυλακιστεί η επίπονη προσπάθειά του θα σταματήσει εδώ. «Το μέλλον του θα είναι προδιαγεγραμμένο και η πορεία του δυστυχώς γνωστή. Είναι σχεδόν δεδομένη η υποτροπή του στην εξάρτηση και στην παρανομία και όλη αυτή η προσπάθεια του ίδιου, του ΚΕΘΕΑ και των κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιήθηκαν για εκείνον πάει στην κυριολεξία χαμένη», λέει η κ. Χλωροκώστα.

Ο Μιχάλης αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί την κέρδισε με την επιμονή του, με την καθημερινή και συνεχόμενη προσπάθειά του να κρατήσει πίσω του ένα παρελθόν, που, ωστόσο, βρίσκεται ξανά μπροστά του। Το ΚΕΘΕΑ ζητά να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του και να υποστηριχτεί η προσπάθειά του για απεξάρτηση και επανένταξη στην κοινωνία. Στην αντίθετη περίπτωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η εξέλιξη της θεραπευτικής του πορείας και στέλνεται ένα άκρως αποθαρρυντικό μήνυμα στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, μεγάλο ποσοστό των οποίων έχει εμπλοκές με το νόμο.


http://www.kethea.gr/pub/category.asp?lang=gr&page=1&catid=109&contentid=420

8 σχόλια:

  1. einai ntropi se ena neo paidi pou prospathei na kanei kati gia to provlima tou pou ton odigeise se mia tetoia paravatiki sumperifora kai auto deixnei ekprakta parakalouthontas ena kratiko provlima na min dinetai mia nea eukairia...prepei epitelous to kratos na katalavei oti ta paidia auta einai arrostia kai xreiazontai voitheia kai na stamatisei na ta xrisimopoiei san eksileastiria thimata giana apodeiksei oti leitourgei i kratiki mixani...an theloun na deiksoun ergo as stamatisoun amesos to emporio pou ginetai stin omonoia - dentropotamo i opoudipote uparxoun periptera narkotikon kai na min kanei ta strava matia...poso akoma tha koroideuomaste!!! voitiste auto to paidi min to katdikazete !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Epitelous kande sosta ti douleia sas.Piaste kanenan megalemboro kai xoste ton mesa kai afiste tous exartimenous na kanoun ton diko tous agona xoris na niothoun kinigimenoi....etsi ki allios den kanete tipota gi autous!!!!Ektos ki an theorei to sustima oti o OKANA einai pragmatiki voithia...xa xa!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eimaste mazi sas k stirizoume auti tin kataggelia. Se olous aksizei 2 eukairia as asxolithei epitelous i dikaiosini me tin ousia k oxi tin grafikratia . Etsi gia na mas dwsei tin elpida oti i leksi dikaiosini exei mia enoia!!! The pristangel+Marikats ....Mazi sou Mixalh....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η περιπτοση του Μιχαλη ειναι μια ακομα κλασσικη περιπτοση χρηστη,ο οποιος μεσα στην καθημερινη του αγωνια να εξασφαλισει την χρηση του,υπεπεσε σε παραβατικες συμπεριφορες οπως και καθε εξαρτημενος χρηστης.Θα πρεπει επιτελους να καταλαβουν ολοι οτι αναμεσα στην χρηση και στην παραβατικοτητα υπαρχει μια πολυ λεπτη γραμμη ισορροπιας παρομοια με την κοψη του ξυραφιου.Επιτελους ο νομοθετης στην Ελλαδα κατανοησε το προβλημα μετα απο πολυχρονη καθυστερηση και εδωσε λυση.Ζητομε λοιπον το αυτονοιτο απο τους λειτουργους της δηκαιοσυνης να εφαρμοσουν τον νομο του κρατους,αν θελουμε να ειμαστε πραγματι ενα πολιτισμενο ευρωπαικο κρατος.
    Δημητρησ.Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή η περίπτωση είναι άλλη μια ένδειξη ότι το (δικαστικό) σύστημα είναι χαοτικό, ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες διατάξεις και με αυτή την έννοια κανένας δεν παίρνει την ευθύνη (διότι οι δικαστές νιώθουν με κάθε απόφαση τους ότι ρισκάρουν). Και σαφώς είναι άλλη μια ένδειξη ότι μόνο με πολύ προσωπικό κόστος μπορείς να καταφέρεις και να βρεις το δίκαιο σου σε αυτή την χώρα …δηλαδή να βγεις στα media, να βρεις τους πολιτικούς, τους κομματικούς, να γίνει ντόρος… για να γίνει…… το αυτονόητο! Αλλά για αυτό το αυτονόητο θα πρέπει να πούμε και ευχαριστώ στο τέλος!
    (Δηλαδή πρέπει να φτάσει αυτή η υπόθεση στον υπουργό δικαιοσύνης για να γίνει κάτι? ...έλεος!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό θα ήταν να δοκιμάσει η πολιτεία, το δικαστικό σύστημα και η κοινωνία να δώσει μία ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται να μπούν στον ίσιο δρόμο, διαφορετικά δίνουμε ενα ισχυρό μύνημα προς την αντίθετη κατεύθυνση. δηλαδή εάν δεν υπάρχει λόγος να προσπαθεί κάποιος επειδή ούττως η άλλως η κατάληξη του θα είναι στην φυλακή, τότε το μύνημα που δίνουμε είναι να μην προσπαθούν όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα. τα θεραπευτικά προγράμματα τί τα έχουμε δηλαδή για τους Άγιους Χρήστες? για να τους Βοηθούν να μπούν στην φυλακή καθαροί? Είπαμε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους αλλά όχι και να τους φορτώνουμε ενα σταυτρό που δεν μπορούν να σηκώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ντρποπή σε όλους μας! Ποιοί είμαστε εμείς να κρίνουμε; Και τι γίνεται με αυτούς που θέλουν και αποφασίζουν να αλλάξουν; Τους κολλούμε την 'ρετσινιά' και μετά έχουμε απαιτήσεις για σωστές διαγωγές; Ας δώσουν οι αρμόδιοι την ευκαιρία σε αυτούς που αποφάσισαν να αλλάξουν. Εγώ έχω την Τιμή να γνωρίζω πολλούς..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nikolas 28

    Egw lew, Ntropi tous re.
    Kai akoma mia, NTROPI TOUS RE !!!

    Den gnorizw kai polla polla apo prosopiki empiria alla auto pou blepw einai mia terastia adikia kai enan orgismeno dikasi tiligmeno stis floges tou thimou na leei ta parakato logia :

    Mesaaa !!! Meeesaaaa !!!
    Kai na baraei to sfiri san na karfoni pinaka se ntoubari.

    Mixalh mhn masas tipota, Eimaste mazi sou !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή